Dansresa till Norrbotten och Dans i Nord

Söndagen den 18 september landade vi, 17 förväntansfulla balettklubbsmedlemmar, på Kallax flygplats. Där väntade vår alldeles egen chaufför med en mycket komfortabel liten buss som körde oss till Piteå Stadshotell.

När vi hade checkat in och tvättat av oss det värsta resdammet så var vi jättehungriga och begav oss till thairestaurangen tvärs över gatan där vi intog en mycket ”glad” lunch. När lunchen var uppäten stod chauffören redo och skjutsade oss till Piteås toppmoderna och multifunktionella konserthus Acusticum där Marie Larsson Sturdy och Olof Westring hälsade oss välkomna. Marie och Olof är verksamhetschef och konstnärlig ledare respektive utvecklingsstrateg för Dans i Nord och de berättade om sin verksamhet och ambitionen att sprida danskonst i Norrbotten. Vi fick besöka Acusticums vackra lokaler där de väl tilltagna danssalarna – med stora fönsterpartier ut mot den grönaste av skogar – imponerade mycket på oss, vi tänkte att det säkert är varje dansares dröm att få träna i så spatiösa lokaler

The last boy left
The last boy left, Foto: Danijel Bogdanic

Vi blev även bjudna på visning av den poetiska dansfilmen The last boy left i Acusticums teknikrum. Det var filmens andra visning inför publik så det kändes speciellt att just vi fick tillfälle att se den. Filmaren Shawn Fitzgerald Ahern, koreografen och dansaren Pascal Marty samt dansaren Emilie Leriche (…och nej, hon är inte släkt med Nicolas le Riche) berättade för oss om bakgrunden och vedermödorna inför och under filmens tillblivelse. Filmen som är en poetisk dansfilm är inspelad på Norrbottens landsbygd och i dess skogar.

Vi fick besöka Acusticums vackra lokaler där de väl tilltagna danssalarna – med stora fönsterpartier ut mot den grönaste av skogar – imponerade mycket på oss …

Chauffören skjutsade oss tillbaka till hotellet där vi bytte om inför kvällens föreställning som även den skulle äga rum på Acusticum. Finklädda och åter på teatern fick vi först en introduktion till föreställningen Dansa Rennie, som vi sedan såg i dess Black box, en teatersalong med ca 250 platser. Dansa Rennie är en självbiografisk enmansshow, av och med Rennie Mirro, som innehåller både sång och dans.
Middagen intogs sedan på Bishops Arms och efter en stilla promenad tillbaka till hotellet var alla nöjda och trötta och somnade med ett leende på läpparna efter den första dagen på årets balettresa.

Foto: Markus Gårder.

Dag 2, måndagen den 19 september

Efter en härlig frukost i Stadshotellets matsal samlades vi vid bussen kl 10 och stiftade bekantskap med en ny trevlig chaufför vid namn Anders Brännström. Gårdagens chaufför hade nämligen älgjakt på schemat de kommande dagarna och lämnade således över bussen och oss till Anders för resten av resan.
Efter ca en och en halv timmes resa norröver, ankom vi till vackra Storforsen 90 km nordväst om Piteå i Älvsbyns kommun. Utsikten var makalös och Storforsens brus mäktigt, några av oss tog en promenad bort till självaste forsen. Marie Louise Waldenström hälsade på björnen som stod i Hotell Storforsens entré och det gjorde även Yvonne Jahn Olson. Efter en stärkande lunch och några mer eller mindre lyckade poseringar för fotografering framför forsen klev vi på bussen igen och fortsatte vår resa. Nästa stopp gjorde vi ca en timme senare vid polcirkeln på latitud 66 33’47.8”N 12. Det var fantastisk stooor känsla att befinna sig just där, återigen en vacker utsikt och den stilla omgivningen stod i märkbar kontrast till Storforsens dramatik…

Vid tretiden på eftermiddagen anlände vi till Hotel Jokkmokk där en tjusig ren hälsade oss välkomna i entrén. På hotellet förekom en del lustigheter där till exempel Anki Forsberg fick personalen att bryta sig in i ett rum som inte var hennes… Efter en liten fördrink i brasans sken och under Jokkmokks-Jokkes vänliga leende, bussades vi till Folkets hus där vi möttes upp av Marie Larsson Sturdy.

Redan i entrén bjöds vi på en poesibubbla, d.v.s. ett kort modernt dansverk, instuderat och skapat av Clairmarie Osta, framfört av den nyutexaminerade dansaren Erik Åhl och Reiko Otha till rösten av fransk poesiläsning. Därefter fortsatte dansföreställning Beyond words i salongen där Emilie Leriche från gårdagens film dansade stycket Left med den suggestiva och märkliga kostymen som vi hade sett på filmen dagen innan. Fem dansare från Dans i Nord, Delia Albertini, Olivia Blanch, Daniele Badagliacca, Reiko Otha och Erik Åhl, framförde det intressanta stycket Truly Madly – inspirerat av baletten Giselle – i en koreografi av Joseph Sturdy. Vi bussades därefter tillbaka till Hotel Jokkmokk, där vi åt middag och sade godnatt efter en stunds samvaro och ytterligare en väl fylld dag.

Left, Foto: Danijel Bogdanic

Dag 3, tisdagen den 20 september

Kl 10 denna vackra tisdagsmorgon, efter en god frukost och härligt kaffe, var det dags att lämna Hotel Jokkmokk.
Men innan vi lämnade självaste Jokkmokk så stannade vi vid Ájtte samemuseum där fick vi en intressant guidning och lärde oss mycket om samernas liv och leverne. Vi shoppade loss i museibutiken där det fanns många vackra ting av sameslöjd. Lunchen intog vi på museets restaurang och där möttes vi upp av den entusiastiske fjällbotanikern Ingrid Hellberg som är trädgårdsmästare på Jokkmokks Botaniska Fjällträdgård. Ingrid lotsade bussen ända fram till den vackra platsen där hon har återskapat en fjällmiljö, ett slags minifjäll, för att floran från fjällen skall kunna transplanteras och trivas och visas i ”koncentrat”. Denna fantastiska arktiska fjällträdgård är unik i sitt slag.

Lite småtrötta efter en innehållsrik förmiddag bussades vi halvslumrande till Luleå och Hotell Elite. Eftersom Luleå var vår sista anhalt och resan led mot sitt slut så var det dags att ta farväl av vår trevlige chaufför Anders och den lilla bussen som hade kommit att bli vår fasta punkt i tillvaron under färden genom Norrland. Lite vemodigt kändes det allt…
Nåväl, vi checkade in på hotellet, installerade oss och stämde träff nere i hotellets pub för att gemensamt utbringa en skål och tacka vår reseledare och arrangör Gudrun Hougner för dessa fina dagar.
Den tredje kvällens dansevenemang ägde rum i Kulturens hus i Luleå, så vackert beläget med en fantastisk utsikt över Luleälven. Efter introduktionssamtalet tog vi plats i den generösa och bekväma salongen där vi fick avnjuta baletten Fordlandia, vackert och perfekt framförd av de internationella stjärnorna Lucia Lacarra och Matthew Golding. Middagen intog vi därefter på hotell Clarion där även dansarna dinerade och vi kunde således hälsa på dem och tacka för en fin föreställning.

Efter introduktionssamtalet tog vi plats i den generösa och bekväma salongen där vi fick avnjuta baletten Fordlandia, vackert och perfekt framförd av de internationella stjärnorna Lucia Lacarra och Matthew Golding.

Photo:Leszek Januszewski

Dag 4, onsdagen den 21 september

Sista dagen… Vi intog vår frukost i hotellets magnifika matsal som mera liknade en balsal på något slott än frukostmatsalen på ett hotell. Några i gänget sade adjö redan där och då för att hinna ta ett tidigare plan eller tåget tillbaka till Stockholm.
Skaran av medlemmar som skulle ta kvällsflyget checkade ut, parkerade väskorna i hotellets lobby och hoppade sedan in i två stora förbeställda taxibilar. Det bar av till sista målet på vår resa vilket var Luleås Gammelstad som står med på UNESCOs lista över världsarv. Där möttes vi upp av en mycket kunnig och trevlig guide som berättade det mesta om Gammelstad, kyrkstugornas betydelse och kyrkans historia. Vi avrundade besöket med att titta runt i det lilla museet.

När vi kom tillbaka till Stadshotellet i Luleå hade vi en stunds egen aktivitet, samlade sedan ihop vårt pick och pack och begav oss till Kallax flygplats för färden hem till Stockholm.
När planet lyfter blickar jag ned på det höstfärgade landskapet och tänker tillbaka på de senaste fyra dagarna. Jag tänker på vad fint det är att eldsjälar som Marie, Olof och Ingrid finns, att det är fint att Dans i Nord tar med dansen ända upp norr och att Fjällträdgårdens botaniker tar ned växter från fjället. Jag ler och tänker på den fina samvaron med gruppen och på bussen…
Hej då Norrbotten! Det var fantastiskt att få vara hos dig ett tag! Vi ses nog snart igen .

Dagbok förd av Balettklubbens ordförande Helena Wigle.
Bilder om inte annat är angivet är tagna av skribenten samt andra medlemmar och deltagare på resan.

Hej då Norrbotten! Det var fantastiskt att få vara hos dig ett tag! Vi ses nog snart igen.

Dans I Nord om Dans I Nord:
Dans i Nords uppdrag är att arrangera, producera och förmedla professionell danskonst.
Dans i Nords vision är att beröra och berika både publik och utövare genom att skapa möjligheter till ett mångfasetterat dansliv.
Vår strävan är att vara en viktig dansplattform för lokal, regional, nationell och internationell danskonst, med en kraft för utveckling och känsla och respekt för dåtid, samtid och framtid.

Läs mer på deras hemsida:
http://www.dansinord.se

Marie Larsson Sturdy
Artistic Director and CEO/Konstnärlig ledare och Verksamhetschef
DANS.I.NORD

Olof Westring
Utvecklingsstrateg/Development Strategist
DANS.I.NORD

Scroll to Top