Fotograf: Tilo Stengel

Med sina rötter i Kungliga Teaterns balettelevskola , mera känd som Operans balettelevskola - är det en av de äldsta dansutbildningarna i världen.

Tidigt 1900-tal. Fotograf Axel Malmström.
Foto: Kjersti Hasselstedt.
Foto: Peije


Läs mer om balettskolan …

Den tidigare rektorn för balettskolan Kerstin Lidström har skrivit en väl läsvärd bok om balettskolans historia.  Dansare i Världen, från operans balettelevskola till Kungliga Svenska balettskolan. (ISBN 9789170312526)

Pär Isbergs Nötknäpparen som år 2019 jubilerade med över 300 föreställningar, är en av de för baletteleverna återkommande höjdpunkterna i Operans repertoar. Baletteleverna gestaltar barnen till familjerna på julfesten.

Nötknäpparen har dansats på Kungliga Operan i flera olika versioner. I Pär Isbergs version från 1995 fick Kungliga Baletten en mycket svensk uppsättning av Nötknäpparen.

Bild: Operan
Bild: Operan

Med Elsa Beskows barnbok Petter och Lottas jul som förlaga blev det en orginell och rolig familjeföreställning.

* Citaten om Nötknäpparen  är hämtade från Kerstin Lidstöms bok Dansare i Världen, från operans balettelevskola till Kungliga Svenska balettskolan

Nya tider - Albert och Nina Kozlovski, 1950-1968.

Balettmästare Albert Kozlovsky instruerar 8-årige Claes Rudbeck​

Albert och Nina Kozlovsky kom 1944 som flyktingar från Lettland.  Tillsammans öppnade de en privat dansskola och från 1949 blev Albert med Nina som assistent chef för balletskolan där bla. vaganova-tekniken infördes.

1950, fotograf: Tore Burnäs
1950, fotograf: Tore Burnäs
balettelevskolan-flickor
1952, fotograf: Gunnar. Lantz

Flickor gör inträdesprov till balettelevskolan. Nina Kozlovsky prövar aspiranterna.

Albert och Nina Kozlovsky  lyckades bredda undervisningen med nya ämnen, balettklasser i grundskolan inrättades och den mycket betydelsefulla föräldraföreningen startades.

Scroll to Top