Verdensbaletten 2022

Verdensballetten har dansat i Danmark, Tyskland och Norge sedan 2008. Nu kommer föreställningen med de internationella balettstjärnorna till Sverige för första gången.

Det blir en alldeles speciell kväll när internationella solodansare från tre av världens förnämsta balettkompanier besöker Bosjökloster Slott utanför Höör i Skåne och presenterar en föreställning med balett, opera och klassisk musik. Scenen byggs upp i den vackra slottsparken med utsikt över Ringsjön.

Verdensballetten presenterar en rad av världens mest hyllade dansare från Royal Ballet i London, Staatsballett i Berlin, och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn. Tillsammans med den svenska sopranen Hannah Holgersen, den danske tenoren Jens-Christian Wandt och danska musiker presenterar de ett program med klassisk och modern balett, ny koreografi skapad till årets föreställning, arior och scener från operans värld och klassisk musik för violin och piano.

Bland de medverkande finns australiske Steven McRae, som förutom att vara solodansare vid Royal Ballet i London gästdansar i världens ledande balettkompanier i New York, Paris, Milano och Tokyo. Under de senaste tre åren har en rad skador hållit honom borta från scenen, men i oktober förra året gjorde han comeback med Royal Ballet. När han kom in på scenen mottogs han av fem minuters stående ovationer, när publiken avbröt föreställningen och hälsade honom välkommen tillbaka under stort jubel. Steven McRae är även Verdensballettens konstnärlige ledare.

Ukrainsk världsstjärna medverkar
Till årets föreställning har Steven McRae samlat ihop en ensemble med några av världens främsta internationella balettstjärnor. Bland de medverkande finns den ukrainska ballerinan Iana Salenko, som till vardags är solodansare vid Staatsballett i Berlin. Hon medverkade nyligen vid den stora galaföreställningen på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som arrangerades till förmån för Ukraina, där bidrog till att samla in en miljon kronor till Röda Korsets arbete bland krigets offer i Ukraina. Iana Salenko är född och uppvuxen i Kiev, utbildad vid teatern i Donetsk och har sedan 2007 varit knuten till Staatsballett i Berlin – de senaste tio åren som solodansare. Hon bor med sin man och sina barn i Berlin, men hon har sina föräldrar och en bror kvar i Kiev.

Var tvungen att fly från Sankt Petersburg
På scenen får hon sällskap av Xander Parish. Han kommer från hamnstaden Hull i Storbritannien och kallas även för verklighetens Billy Elliot. De senaste tolv åren har han dansat i Mariinskijbaletten i Sankt Petersburg – de senaste fem som solodansare. I början av mars valde Xander Parish att lämna Ryssland på grund av kriget i Ukraina. Han lämnade den balettensemble som hade gett honom stor konstnärlig inspiration, han lämnade sin lägenhet och alla sina ägodelar utan att ha en aning om vad som väntade. Vad skulle framtiden bära i sitt sköte?

Redan efter några få dagar fick han erbjudande om att dansa titelrollen i Crankos balett Onegin i Nasjonalballetten på operan i Oslo, ett engagemang han tackade ja till och som betyder att han ska dansa i Oslo hela våren.


Danska namn på affischen
På affischen för årets föreställning hittar vi även två av de allra största stjärnorna inom dansk balett, Alban Lendorf och Astrid Elbo. Han har varit solodansare i Köpenhamn sedan 2011, är en återkommande gäst på världens ledande scener och är dessutom solodansare vid American Ballet Theater på The Met i New York. Astrid Elbo är solist vid Den Kgl. Ballet och dansar de stora rollerna i både den klassiska och moderna repertoaren.

 

 

Pas de deux till Danmarks drottning Margrethe
Tobias Praetorius, ung och lovande dansk koreograf som till vardags är solist vid Den Kgl. Ballet i Köpenhamn, har till årets föreställning skapat en ny pas de deux till Astrid Elbo och Alban Lendorf. Den är dedicerad till Danmarks drottning Margrethe som en särskild hyllning med anledning av hennes 50-årsjubileum som dansk regent. Drottning Margrethe har genom åren varit en flitig gäst vid Verdensballettens föreställningar. Hennes framlidne make, prins Henrik, var 2013 en del av Verdensballettens konstnärliga team när han skapade ljudbilden till en ny balett baserad på hans egen dikt till drottningen, Côte á côte.
Tobias Praetorius har varit knuten till Verdensballetten sedan 2019, både som dansare och som koreograf. Tillsammans med drottning Margrethe och hennes två systrar, drottning Annemarie och prinsessan Benedikte, var han initiativtagare till en balett på Amalienborg – det kungliga residenset i Köpenhamn – med titeln ”Palæerne danser” (Palatsen dansar). Den virtuella föreställningen direktsändes i dansk television och bestod av fyra helt nya baletter skapade av Tobias Praetorius, en för var och en av de fyra barockpalatsen som utgör Amalienborg.
Verdensballettens ledare Jens-Christian Wandt berättar om sommarens föreställning på Bosjökloster:

  • ”Det kommer att bli helt fantastiskt att få presentera vår föreställning i Bosjöklosters vackra inramning. Den lyrik och den magi som slottet och slottsparken utstrålar är som gjorda för vår föreställning. Jag är övertygad om att det kommer att bli en alldeles speciell och poetisk sommarkväll när baletten dansar med utsikt över Ringsjön.
  • Faktum är att Verdensballettens koncept utarbetades i Sverige, hos den danske blomsterkonstnären Tage Andersen, på Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Här möttes vi – operasångare och balettdansare – och satte varje sommar upp en föreställning i den natursköna miljön vid foten av Hallandsåsen. 2008 valde vi att ta konceptet till Danmark, och här fick det premiär under namnet Verdensballetten. Även därför gör det oss väldigt glada att vi nu får tillfälle att sätta upp vår föreställning i Sverige.
  • Programmet vi tar med oss till Bosjökloster ligger på en internationellt hög nivå, men är även rörande och starkt, inte minst med tanke på den tid vi lever i just nu. Häromdagen mötte jag den ukrainska ballerinan Iana Salenko, som dansar med Verdensballetten i år. Hon är född och uppvuxen i Kiev och utbildad i Donetsk. Hennes föräldrar, bror och många av hennes vänner bor i Kiev, och både brodern och pappan är kvar i staden där de deltar i kampen mot Ryssland. Hon säger att varje gång hon talar med familjen på telefon känns det som att det är den sista. Samtidigt berättar hon att hennes ljus i mörkret är konsten. Att hon varje dag går till repetitionerna, träningen och föreställningarna på teatern i Berlin, och att hon nu kan se fram emot att åter få dansa med Verdensballetten. Det fyller hennes tillvaro med innehåll.
  • Konsten är även vårt ljus i mörkret! Därför ser jag i år – mer än någonsin – fram mot att få stå på scenen i sällskap med dessa fantastiska konstnärer. Med ett program som innehållsmässigt är sagolikt, men som även avspeglar den stridande värld vi lever i just nu. Konsten på scenen är levande, och inramningen vi uppträder i vackrast tänkbara. Det betyder att publiken kommer att få en helt unik upplevelse. Jag ser fram mot allt – konsten, stämningen och den kraftfulla inramningen på Bosjökloster. I år behöver vi mer än någonsin tala konstens språk.”

All text och bild med tillstånd av Bosjökloster.

Biljetter kan bokas via https://verdensballetten.dk/sverige/

Scroll to Top