Sinéad Brodd

 

 

Hej Balettklubben!

Jag heter Sinéad Brodd och är 23 år gammal. Jag bor i Stuttgart som ligger i sydvästra Tyskland.

Var är du anställd och hur länge har du varit där?
Jag dansar med Stuttgartbaletten sedan hösten 2016, så det är mitt femte år som professionell dansare men jag flyttade hit redan 2013 och gjorde mina tre sista skolår här.

Vilken skola/skolor har du gått i?
Jag började min balettundervisning på Alhanko-linjen när jag var liten. Jag tror faktiskt att jag var med i den allra första klassen när de startade upp skolan. Efter ett år sökte jag till Kungliga Svenska Balettskolan och kom faktiskt inte in första gången jag sökte, mina fötter ansågs vara för stela… men efter mycket stretchande kom jag in andra gången efter sex månader och gjorde klart 4:an  med resten av klassen. Sedan dansade jag mig igenom grundskolan fram till 9:an på KSB. De sista två åren i grundskolan, efter att ha varit på en del sommarkurser utomlands bl.a i London och Finland, fick jag en dröm att flytta utomlands och se hur balettvärlden funkar där. Tyckte alltid att det var så inspirerande att träffa dansare utomlands och att det pushade mig till att bli bättre. Så under årskurs 8 och 9 fick jag extrahjälp av mina privatlärare Olga Kliapovskaia och Johanna Björnson att träna variationer och filma audition-videor för att ansöka till skolor ute i Europa. Till slut kom jag in på både Vaganovaskolan i Ryssland och John Crankoskolan i Stuttgart. Det var ett svårt beslut, men jag valde till sist Stuttgart och det beslutet är jag glad över idag.

Efter din skolgång, började du direkt i ditt nuvarande kompani eller har du haft andra engagemang innan?
Jag började dansa med Stuttgartbaletten direkt efter min skolgång. Under de sista två åren av utbildningen här kommer balettchefen till alla våra examensklasser och bestämmer vem som får vara med på deras officiella audition sista året. Många elever får även delta i produktioner med kompaniet och lära sig kårroller. Det var en fantastisk möjlighet att få visa upp sig och det hjälpte också till med övergången från elev till proffs. 

 

Vad har hittills varit det bästa och roligaste för dig med ditt nuvarande (eller tidigare) kompani? T.ex. roller eller utvecklingsmässigt.

Jag skulle nog säga att mitt bästa minne med kompaniet var min premiär av Lila fen i Törnrosa, i januari precis innan pandemin började. Lila fen har alltid varit en av mina drömroller sedan jag var liten, kanske för att den första balettföreställningen jag såg när jag var fyra år gammal var Törnrosa och jag förälskade mig i baletten redan då. När jag var 14 år gammal kom Friedemann Vogel som är förste solist i Stuttgartbaletten och en stor stjärna inom balettvärlden. Han gästade Kungliga Operan i Stockholm som prins Desiré i Marcia Haydées uppsättning av Törnrosa och hela vår klass fick komma och kolla på genrepet och jag minns att jag satt och drömde om att få dela scenen med honom nån dag. Vi var alla helt starstruck. Och på min premiär av Lila feen var det Friedemann som var min prins under föreställningen; det ögonblicket var helt obeskrivligt! En stor dröm gick i uppfyllelse.

Hur har coronaåret 2020 varit för dig och ditt kompani?

Det har varit svårt. Reglerna har nog definitivt varit mycket hårdare här än i Stockholm men vi har kunnat fortsätta träna hemma via video i våra vardagsrum en del av året och ibland kunnat vara i studion i små grupper. Vi har även gjort en del uppsättningar online. Om ni har lust att titta kan ni gå in på  Stuttgart Ballet och vår YouTube-kanal och hålla utkik efter eventuella föreställningar som kommer upp där. Som tur är har vi en fantastisk chef som kämpar hårt för att vi ska kunna vara tillbaka i studion och på scenen snart och testar oss på jobbet två gånger i veckan.

 

 

På vilket sätt har ”ditt” operahus anpassat sig till de lokala restriktionerna?
Vi måste desinficera händer och stänger innan vi kommer in i studion, samt använda mask överallt förutom när vi dansar.

Hur har du själv lyckats hålla ångan uppe vad gäller formen?
För att vara ärlig har det varit svårt ibland… det blir ganska snabbt frustrerande när man försöker snurra i tåskor på ett halt trägolv i sitt lilla vardagsrum. Istället har jag fokuserat på att hitta glädje i andra träningsformer som löpning, yoga och pilates.

Finns det, trots allt, något som du tycker har varit positivt under det gångna året? Allmänt eller privat…
Jag har alltid haft svårt med isolering. Jag är en person som får min glädje och energi av att umgås med andra människor men det har definitivt varit nyttigt att lära mig att bli mycket mer självständig.

 

 

Vad gör du under din lediga tid? Vad tycker du om att göra när du inte dansar eller tränar?
Jag har många andra intressen som jag dessutom har haft mycket mer tid för för. Jag tycker om att klippa och färga hår och eftersom alla frisörer i Tyskland har varit stängda i flera månader har det definitivt varit till nytta för alla mina kompisar och kollegor. Jag håller även på med smink och har lagt ut en del videor på YouTube för att undervisa andra dansare om scensminkning. Jag tycker även om att laga mat och lyssna på musik.  

Hur ser 2021 ut för dig? Om restriktionerna blir kvar… och om vi blir av med corona…
Jag har nog varit lite för optimistisk hittills, jag trodde aldrig att det skulle gå så långt som det har gjort, men vår opera har planerat in en online-föreställning den 23:e mars så vi håller tummarna att den blir av!

 

https://www.instagram.com/sineadbrodd/

https://www.stuttgart-ballet.de/company/dancers/sinead-brodd/

Vi som intervjuade var Helena Wigle och Anna von Schmalensee.

Scroll to Top