Eva Holland-Nell

 

Hej Balettklubben!

Mitt namn är Eva och jag befinner mig just nu i Stuttgart, Tyskland. Jag är anställd vid Stuttgartbaletten och har varit där sedan 2017.

Vilken skola/skolor har du gått i?
Jag gick på Kungliga Svenska Balettskolan till nionde klass och flyttade till Stuttgart 2014. Där avslutade jag min dansarutbilding på John Crankoskolan.

Efter din skolgång, började du direkt i ditt nuvarande kompani eller har du haft andra engagemang innan?
Jag är lyckligt lottad och fick direkt kontrakt med mitt nuvarande kompani efter min examen.


Med min kollega Amer Ray efter en Svansjönföreställning.

Vad har hittills varit det bästa och roligaste för dig med ditt nuvarande (eller tidigare) kompani? T.ex. roller eller utvecklingsmässigt.

Det är många saker som varit roliga! Men jag måste säga att jag uppskattar som mest när vi dansar alla möjliga olika balettklassiker. Eftersom kompaniet grundades av den berömde koreografen John Cranko dansar vi många av hans fantastiska baletter, t.ex. Romeo och Julia, Svansjön och Onegin. Vi har också en väldigt bra arbetsatmosfär mellan oss dansare, vilket gör det roligare att jobba varje dag.

Hur har coronaåret 2020 varit för dig och ditt kompani?

Coronaåret 2020 har, som för många andra, varit väldigt tufft. Vi har ofta befunnit oss i ovisshet om vad som komma skall, när vi ska få uppträda igen o.s.v. Trots det kämpiga året  har vår chef verkligen försökt kämpa för oss och vi har kunnat hålla igång med vår träning nästan hela tiden. Några få föreställningar blev också av, men med publiken via livestream.

Jag på den kinsesiska muren 2019 på vår Taiwan/Kina-turné.

På vilket sätt har ”ditt” operahus anpassat sig till de lokala restriktionerna?
Operahuset har anpassat sig på så vis att vi trots de strikta restriktionerna får träna, dock i mindre grupper. Vi måste också alltid hålla avstånd från varandra och desinficera stängerna innan de används på träningen. Eftersom det är svårt för oss dansare att hålla oss i form genom träning hemifrån har vi haft turen att ha möjligheten att få träna i Operahuset.

Hur har du själv lyckats hålla ångan uppe vad gäller formen?
Att hålla ångan uppe har inte varit det lättaste. Jag saknar verkligen repetitionerna och föreställningarna att jobba fram emot. Men att se mina kollegor (nästan) varje dag och träna tillsammans med dem har varit jättemotiverande. Vi är alla i samma sits och det gäller att vi pushar varandra, vilket vi gör. 

Finns det, trots allt, något som du tycker har varit positivt under det gångna året? Allmänt eller privat…
Även om det hänt mycket hemskt har det funnits några ljusa sidor också. Att inte alltid ha haft baletten som mittpunkt i vardagen har fått mig (och säkert många andra dansare) att få upp ögonen för nya saker. T.ex. håller jag på att gå klart skolan på ett tyskt kvällsgymnasium. Då vi inte har kunnat uppträda har jag haft mycket tid att fokusera på skolan, vilket annars skulle ha blivit svårare. Eftersom alla föreställningar blev inställda runt jul fick vi också tre veckor ledigt och jag hade möjligheten att flyga hem till Stockholm. Vanligtvis har vi alltid föreställningar runt julledigheten så det var underbart att få fira jul och nyår med mina föräldrar och min syster hemma i Sverige.

Från föreställningen “La Dame aux Camélias”.

Under min lediga tid brukar jag bland annat plugga men förutom det umgås jag naturligtvis gärna med vänner eller lägga tid på min hobby, att sy kläder. Det finns också fina promenadstråk och kaféer runt om i Stuttgart och jag brukar gärna både promenera och fika med min pojkvän på helgerna (när det inte är corona-lockdown förstås).    

Hur ser 2021 ut för dig? Om restriktionerna blir kvar… och om vi blir av med corona…
2021 kommer förmodligen, som det ser ut nu, till en början fortsätta på samma sätt som 2020. Just nu är restriktionerna superhårda och jag tror vi alla längtar till att vaccinet börjar fördelas snabbare så att vi långsamt kan återgå till vår normala vardag. Förhoppningsvis kommer vi kunna uppträda innan sommaren, men då förmodligen utan publik. Allt återstår att se. Vi kommer trots detta fortsätta med vår dagliga träning för att vara i form och redo att börja repetera så fort vi får möjligheten.

Har du något favoritrecept som du ofta har lagat? Skulle du kunna ge oss receptet?

En av mina favoriträtter är faktiskt lasagne! Jag använder inget jättekomplicerat recept, med lasagne går jag efter mottot ”less is more”, dock kan man aldrig ha för mycket ost!

Jag börjar med att hacka en gul lök och två vitlöksklyftor och steker dem med 500 g blandfärs i lite smör. Sedan tillsätter jag ca 500 g krossade tomater, 2 msk tomatpuré, salt och peppar och låter det koka ihop i ca 5 minuter. Till sist brukar jag tillsätta ca en msk sojasås och några skedar crème fraiche.

Den vita såsen gör jag jättelätt genom att koka upp 5 dl mjölk med 3 msk mjöl under vispning. Sedan låter jag den koka i ung. 2 minuter och tillsätter 3 dl riven ost.
Därefter varvar jag köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord form och avslutar med köttfärssåsen högst upp. Till sist strör jag över önskad mängd riven ost.
Grädda ca 35–40 minuter i ungen på 200°. Klart!

https://www.stuttgart-ballet.de/company/dancers/sinead-brodd/

Ett stort tack för att du ville dela med dig av din historia och din vardag. Om det finns något mer som du vill berätta om så kan du göra det här. Alla dina fans i Operans Balettklubb är mycket tacksamma för att du är med och förgyller vår vardag. Kram och tack!

Tack själva att jag fick berätta om mig och min vardag och att jag till och med fick dela mitt lasagnerecept!
Kram Eva   

Vi som intervjuade var Helena Wigle och Anna von Schmalensee.

Scroll to Top