Evgeniya Victory Gonzalez

Hej!
Jag heter Evgeniya Victory Gonzalez jag dansar och bor i Tjeckien.
Jag dansar med Tjeckiska Nationalbaletten i Prag. Det är mitt andra år tillsammans med kompaniet. Jag har gått på Kungliga Svenska balettskolan hela vägen från början till studenten.

Petit mort.

Efter din skolgång, började du direkt i ditt nuvarande kompani eller har du haft andra engagemang innan?
– Mitt första kompani efter studenten var på Mariinskijteatern i St. Petersburg, Ryssland. Därefter jobbade jag på Bayerska Statsbaletten i München, Tyskland och nu dansar jag med Tjeckiska Nationalbaletten.

Vad har hittills varit det bästa och roligaste för dig med ditt nuvarande (eller tidigare) kompani? T.ex. roller eller utvecklingsmässigt.
– Det är så många underbara upplevelser och minnen som jag har haft genom åren. Det bästa tills nu har nog varit att få några av mina drömmar uppfyllda och dansa en del av de roller och baletter som har varit just en dröm för mig sedan jag var liten.
Jag är också väldigt glad att Tjeckiska Nationalbaletten har haft, och har, några turnéer per säsong. Om det inte vore för pandemin så skulle vi även ha haft några turnéer den här säsongen också.

Det är väldigt intressant att uppleva en annan atmosfär. Till exempel:
Förra säsongen var vi på turné till Kina med Tjeckiska Nationalbaletten. Vi turnerade till fem olika städer med baletten La Bayadère. Kulturen i Kina är annorlunda än i Europa, så det var mycket att se, lära och uppleva. Teatrarna där var så fascinerande! De är byggda på ett modernt sätt och det var något nytt för oss. Men det bästa av allt med turnén, var min premiär i Shanghai , där jag dansade Gamzatti.

Bild: Guvernant från Leonce&Lena 
Foto: Serghei Gherciu
.

Under förra och nuvarande säsong har jag som sagt upplevt en massa underbara roller.
Innan nyår förra säsongen hade jag, till exempel, premiär först som Fé och sedan som Klara i Youri Vámos Nötknäpparen.
Efter det hade jag premiär i George Balanchines fantastiska balett Serenade med solot som Russian girl.
I slutet av min första säsong med Tjeckiska Nationalbaletten hade jag premiär i Petite Mort av Jiří Kylián. Nästföljande säsong gav mig två nya, spännande, roliga och vackra roller, även om det fortfarande var en av de svåraste tiderna på grund av pandemin. En av rollerna var i baletten Leonce & Lena av Christian Spuck, där jag dansade rollen Guvernant.
Lyckligtvis kunde jag också genomföra premiären av min efterlängtade drömroll Odette/Odile i den mest kända baletten av alla, Svansjön i koreografi av John Cranco, innan teatern stängdes ned igen.

Jag kan verkligen säga att jag har utvecklats enormt och blivit starkare med hjälp av alla balettmästare som vi har i kompaniet och såklart våran konstnärlige chef Filip Barankiewicz!
Deras kunskap, energi och lärdom, allt detta tog/tar jag in och allt detta har hjälpt/ hjälper mig att utvecklas.
Jag är väldigt tacksam!

Bild: Klara från Nötknäpparen.
Foto: Younsik Kim
.

Hur har coronaåret 2020 varit för dig och ditt kompani?
– Coronaåret har varit väldigt svårt för vårt kompani och alla dansare.
På grund av att corona var något nytt för alla i världen och ingen visste så mycket om det, var det svårt att veta exakt hur man kunde och skulle bekämpa den, hur farlig den egentligen är och vad man kan och inte kan göra.
Därför hade vi vår första nedstängning under våren.
Många föreställningar blev inställda och vår premiär av Törnrosa som skulle ha ägt rum i våras blev inställd.
Men, ganska snart fick vi goda nyheter. Vi skulle få komma tillbaka och träna i studion igen, med starka restriktioner såklart.
Vi var ett av de första kompanierna som var tillbaka på scenen igen efter nedstängningen och uppträdde inför publik innan säsongens slut förra sommaren. Vilken glädje och vilken underbar känsla det var att komma tillbaka på scen igen efter tre månader. Fantastiskt!
För mig var den första nedstängningen väldigt svår… eftersom scenen är mitt hem och jag älskar att uppträda. Och att spendera många timmar i studion är något som jag är van vid och tycker mycket om.
Nu vet vi mer eller mindre hur vi kan hantera situationen, vad vi kan förvänta oss och hur vi kan ta oss igenom den.
Även under nedstängningen försökte jag alltid vara positiv, alltid tänka positivt och ha ett positivt sinne, för i svåra tider finns det inget annat sätt.

Bild: Odette från Svansjön.
Foto: Serghei Gherciu.

På vilket sätt har ”ditt” operahus anpassat sig till de lokala restriktionerna?
– Jag är väldigt stolt över att vårt kompani tar den här situationen så seriöst och strikt och håller på reglerna som de ska vara. Jag känner verkligen att det finns säkerhet och omtänksamhet!
Vi har munskydd på oss hela tiden och vi håller avstånd.
Vi är indelade i olika grupper, både när det gäller träning och repetioner. Klass har vi i fyra olika grupper och repetitioner är alltid planerade med tanke på att det inte ska vara så många personer i studion.
Efter klass och repetioner vädras och desinfekteras lokalerna alltid.
Innan klass varje femte dag, har vi antigentest, vilket är helt otroligt!

Hur har du själv lyckats hålla ångan uppe va gäller ”formen” ?
– Jag försöker alltid vara positiv och hitta positiva saker, även när situationen är svår och det gäller att hålla formen.
Under vår nedstängning, behövde jag träna hemma.
Något som jag måste påpeka är att jag är väldigt tacksam över är att kompaniet gav oss alla 2×2 m balettgolv under nedstängningen. Vilket var mycket omtänksamt och hjälpte oss att lättare och bekvämare träna som vi gör i en studio.
Att träna hemma under nedstängningen var alltså inte omöjligt. Jag hade mitt balettgolv, jag hade min vägg som stång och golvet var även perfekt för att göra till exempel styrkeövningar eller pilates.
Om man vill eller behöver, kan man alltid hitta ett sätt.
Dessutom visste jag, att så snart coronatiden försvinner, kommer allting att vara i full gång igen.
Nu är vi lyckliga och kan hålla oss igång och träna säkert i studiorna och repetera för kommande föreställningar, vilket är perfekt.

Bild: Russian girl i Serenade
Foto: Serghei Gherciu 

Finns det, trots allt, något som du tycker har varit positivt under det gångna året? Allmänt eller privat…
– Jag vet att 2020 har varit ett väldigt svårt år för alla. Därför vill jag passa på och önska alla ett bättre 2021 år!
Men jag är väldigt säker på att alla kan också hitta positiva saker i det gångna året.
Jag själv har haft och upplevt otroligt många, fina minnen. Både i dansen och allmänt! Därför är jag också tacksam till 2020 året!

Vad gör du under din lediga tid? Vad tycker du om att göra när du inte dansar eller tränar?
– Gå på olika museer och utställningar är något jag älskar väldigt mycket att göra under min fritid. Titta på konstnärers olika verk, ger mig så mycket inspiration. Så mycket historia bakom allting.
På min fritid gillar jag också att ta promenader, utforska nya fina ställen runt om staden och utanför, njuta av det vackra naturen.
Också läsa olika böcker, speciellt historiska böcker.
Baletten följer mig såklart också var jag än går. Under min lediga tid gillar jag också att titta på balettvideor på olika balettdansare som jag tycker väldigt mycket om. Träna hemma på saker som jag måste förbättra och läsa olika intressanta balett böcker är också hur jag spenderar min fri tid.

Bild: Gamzatti i La Bayadere.
Foto: Younsik Kim
.

Hur ser 2021 ut för dig? Om restriktionerna blir kvar… och om vi blir av med Corona.
– Jag hoppas att corona kommer snart att försvinna och därför restriktionerna kommer att minskas och bli bättre.
Därför är en av mina stora önskningar för 2021 är att få träffa min familj igen. Jag har inte varit i Sverige och sett dem på ett och ett halvt år nu. Saknaden är enorm!
Förhoppningsvis och något jag längtar såklart mycket efter är att vi också kan uppträda på scenen igen, även om det är för ett begränsat antal i publiken.
Steg för steg kanske vi långsamt kan komma tillbaka till att uppträda som vanligt igen. Som det var innan corona tiden, menar jag.

Har du något favoritrecept som du ofta har lagat? Skulle du kunna ge oss receptet? …och kanske en liten bild om du har.
– Jag lagar mat, men jag är inte så passionerad av det tyvärr. Speciellt och mest beror det på till exempel långa dagar och föreställningar.

Ett stort tack för att du ville dela med dig av din historia och din vardag. Alla dina ”fans” i Operans Balettklubb är mycket tacksamma för att du är med och förgyller vår vardag i coronarusket! Kram och tack.
– För ett par månader sedan var jag med och filmade ett projekt som var tillägnat den store konstnären Rembrandt. Vi filmade en video där jag och en av mina kollegor dansade runt i det fina Nationelgalleriet i Prag. Projektet var ett samarbete mellan Tjeckiska Nationalbaletten och Nationalgalleriet.

Bild: Petite Mort av Jiří Kylián 
Foto: Serghei Gherciu

Om ni är nyfikna på vår video och vill njuta av den, här är länken: https://youtu.be/5o1gwN8k6QY

Sist men inte minst, ville jag också lägga till och säga att oberoende av yrket alla har, aldrig ge upp och aldrig sluta drömma om någonting. Sträva och jobba hårt varje dag, är vad som kommer att uppfylla era drömmar. Det är aldrig lätt och det tar tid. Men ni kommer vara otroligt stolta över er själva och förstå att det ni kämpade för var definitivt värt det!
Tack så mycket till alla!
// Evgeniya.

Vi som intervjuade var Helena Wigle och Anna von Schmalensee.

Länk till Evgeniyas profil på Czech National ballet

Samtliga bilder på denna sida är från Chech National Ballet

Scroll to Top