Samira Bethke

Operans Balettklubb undrar vem du är... ?
Namn: Samira Bethke  

Hej!
Jag heter Samira Bethke, är 19 år och har precis fått min bachelor I klassisk balett på Kunsthøyskolen i Oslo. Mamma är från Los Angeles och pappa är från Sverige. Jag har växt upp i Sverige tillsammans med min familj. Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år för att studera i Oslo och nu har jag fått mitt första kontrakt med Nasjonalballetten Ung! Jag ser verkligen fram emot det kommande året!

Var är du anställd och hur länge har du varit där?
– Jag påbörjar mitt första år i Nasjonalballetten Ung på Operan här i Oslo efter sommaren.

Vilken skola/skolor har du gått i ?
– Jag gick på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm från 4:e till 9:e klass. Efter det utbildade jag mig i tre år vid Khio (Kunsthøyskolen i Oslo).

Efter din skolgång, började du direkt i ditt nuvarande kompani eller har du haft andra engagemang innan ?
– Jag fick anställning direkt efter att jag avslutat mitt sista år i skolan.

Vad har hittills varit det bästa och roligaste för dig med ditt nuvarande (eller tidigare) kompani? T.ex. roller eller utvecklingsmässigt?

I och med att jag inte varit anställd i ett kompani tidigare så kan jag i stället berätta om det roligaste jag upplevt under min skoltid. Helt ärligt är det svårt att välja ett minne, jag har fått vara med om många otroliga saker som jag kommer att vara evigt tacksam för.
Bland annat har jag fått resa för att delta i olika tävlingar. I Sverige vann jag the Nordic Baltic Ballet competition vilket betydde mycket för mig. Det var en känsla jag aldrig kommer att glömma. Med denna vinst fick jag erbjudande att få åka till Grasse i Frankrike och tävla, vilket också var en oförglömlig upplevelse. Vinsten där gav mig även chansen att få åka till Berlin Staatsoper i en vecka och ta klasser med kompaniet. Detta har jag ännu inte gjort, då Covid ställde till problem, men ser verkligen fram emot att få göra det när gränserna återigen öppnas upp för alla.
Resandet har inte varit det enda roliga. På skolan har jag fått jobba med internationellt kända koreografer och dansat stycken från hela världen. Jag är så tacksam för det och det kommer att vara minnesvärt för resten av livet.

Jag har fått dansa flera stycken från Bournonville coachade av Dinna Björn, vi satte upp ett utdrag ur stycket Mabul av Ohad Naharin med Yoshifumi Inao, jag har fått jobba med Subjazz som skapade ett helt eget solo tillsammans med mig och inte minst har jag fått dansa repertoar av Forsythe instuderad av Amy Raymond. När Amy kom och satte upp Artefact med oss på balettlinjen insåg jag vad jag helst av allt vill göra i framtiden. Forsythe är den stilen jag gillar bäst. Stort tack till Amy för hennes noggrannhet, strikthet och arbetsmoral. Jag kände att jag verkligen fick testa stilen och hur det är att vara professionell.


Arbetet inför avgångsföreställningarna mitt sista år har nog varit två av höjdpunkterna under min tid på Khio. Jag fick dansa Romeo och Julia koreograferad av Frederick Ashton. Jag känner mig väldigt ärad av att ha fått jobba med Tim Almaas och Josephine Jewkes som dansade den ihop i flera år och coachades av Ashton. Att utmanas med att dansa ett nio minuters långt pas de deux som inte använder den vanliga klassiska pas de deux tekniken har varit extremt kul och givande. Både jag och min partner fick verkligen sätta oss in i rollerna och inte bara utveckla den tekniska delen, som ofta fokuseras på i skolan, utan även den artistiska delen. Under repetitionerna fokuserade vi mycket på hur vi skulle sätta oss in i rollerna och berätta historien. Vi fick testa oss fram och utforska hur vi skulle förmedla gemenskapen och kärleken ut till publiken. Jag tycker det är otroligt kul att jobba med en partner, man lär sig så mycket om både sig själv och den andra.

Foto : Jørg Wiesner, Romeo och Julia

.

Hur har coronaåret 2020 varit för dig och ditt kompani?
– Det har självklart varit tufft som för alla i balettvärlden, men jag tycker ändå att vi har löst det på bästa möjliga sätt. Jag känner att jag lärt mig otroligt mycket om mig själv både personligen och som dansare. Vi har haft många stopp och uppehåll, året har varit som en berg och dalbana. När man äntligen kom tillbaka till skolan och fick träna i studio blev det antingen en ny nedstängning eller lov.
Under dessa tider hade vi inte tillgång till skolan. Många av våra klasser i år har varit på zoom då vi tränade hemma i våra små studentlägenheter. Då kunde vi bara göra en enkel barre, lite center utan att kunna förflytta oss mycket och lite alternativ träning såsom pilates och floor- barre som kräver lite utrymme.

Så här har det sett ut med hemmaträning för mig.

Vad gör du under din lediga tid? Vad tycker du om att göra när du inte dansar eller tränar?
– Jag har alltid tyckt att det varit kul att skådespela och sjunga. Vid sidan av dansen är jag även med i en agentur där jag ibland får skådespelar- och röstjobb. I september kommer en SVT dramadokumentär där jag spelar en av huvudrollerna.
Jag älskar även att hänga med vänner och vara social. Det har varit svårt i år då man inte haft möjligheten att samlas så många. Jag uppskattar verkligen kvalitetstid med nära och kära.
Jag älskar att laga mat, baka och vara kreativ, speciellt i köket! Gärna åt eller med andra så man kan få det bästa utav två världar. En god middag med intressanta konversationer och tid tillsammans.
Under karantän började jag även att måla lite igen, vilket jag tyckte var underhållande!

Hur ser 2021 ut för dig? Om restriktionerna blir kvar… och om vi blir av med Corona…
– Under nästa säsong har jag som sagt kontrakt på Nasjonabaletten Ung i Oslo. Som det ser ut nu kommer saker att börja öppnas upp då mina vänner redan börjat bli vaccinerade. Året framöver ser förhoppningsvis ljusare ut med föreställningar och uppträdanden med publik!

Har du något favoritrecept som du ofta har lagat? Skulle du kunna ge oss receptet?
– Oj, nu blev det allt för svårt att välja… Jag är pesketarian (vegetarian men äter fisk) och tänker ofta ut något som är relativt enkelt, hälsosamt och lättlagat. Jag har några paradrätter men tänker att jag kan dela med mig av en couscous eller quinoa sallad som jag ofta lagar. Denna har jag i kylen och brukar variera lite grann. Här kan man byta ut proteinet, grönsakerna och smaksättare såsom kryddor eller såser om det är något man inte gillar eller vill ha tillagt.
Om jag inte har bönor i salladen så har jag i ugnsbakad lax med fetaost kräm (delar även recept på detta), en tonfiskröra, stekt halloumi eller varför inte tofu. Det blir väldigt mycket och räcker till flera personer eller till flera dagar. Måtten brukar jag variera lite beroende på hur mycket av ingredienserna jag har hemma eller om jag är mer eller mindre sugen på något. Supergod att servera med tzatziki eller fräsch yoghurtdressing med mynta om man är sugen på en mejeriprodukt.
Du behöver:
Kokt couscous lagad i buljong, du kan även använda quinoa, bulgur eller en blandning). • Valfri salladsblandning, jag gillar bayleaf mix, men något krispigt som roman mix är också gott!
• Gurka
• Tomat
• Paprika
• Rödlök
• Fetaost, tärnad i glasburk med kryddad olja.
• Blandade bönor (kan uteslutas om du gör laxvarianten eller bara vill byta ut till annat protein)
• Färsk basilika
• Citronolivolja
• Örtsalt
• Peppar
• Citronpeppar
Andra kryddor som franska örter, basilika, oregano, rosmarin, timjan, vitlökspulver vinäger torkade tranbär, pinjenötter eller annan fröblandning med pumpafrön, solrosfrön (rostade eller orostade) honung
.
Gör så här:
Börja med att koka couscousen och låt svalna, rör ner lite olivolja och örtsalt så den inte klumpar sig. Blanda och låt bönorna marinera i lite olja från fetaosten, citronsaft, salt, peppar, och valfria kryddor Skär upp grönsakerna i lämpligt stora bitar och blanda ner salladsblandning, couscous och grönsakerna i en stor skål. Tillsätt sedan fetaosten och bönorna.
Blanda ner oljan från fetaosten (om den innehåller soltorkade tomater är detta väldigt gott), tillsätt lite citronsaft, citronpeppar, salt, peppar, lite vinäger och klipp ner färsk basilika. Mixa även in tranbären.Servera med lite extra färsk basilika, rostade frön/nötter och ringla över lite honung

NJUT!

Ugnsbakad lax:
• Lax
• Naturell yoghurt
• Fetaost
• Citronpeppar och vanlig peppar
• Salt
• Vitlök
• Citron (främst rivet skall men även lite saft)
• Honung
• Färsk basilika

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Smula ner fetaosten och smaka av. Du kan göra såsen utan fetaost också, bara som en yoghurt dressing. Den behöver då mera salt och gärna mera vitlök. Bred såsen på laxen som placerats i en ugnsform och toppa med lite extra fetaost.
Baka laxen i 200 grader i ca. 15 minuter. Gör salladen medan laxen är i ugnen.
TIPS! Denna sås är god till det mesta, så spara om det finns över! Ät med salladen eller laga en pastasallad dagen därpå med den överblivna såsen!
Det var svårt att välja ett recept då jag har så många favoriter. När jag lagar mat brukar jag alltid tänka på hur jag ska fylla på med näring, proteiner, vitaminer, fetter och antioxidanter. Det är viktigt för att kunna prestera på topp, PLUS det är så himla gott!
Jag vill gärna dela med mig av en hälsosam dessert som jag ofta har liggande i frysen. Jag äter gärna något på kvällskvisten. Min kropp reagerar inte så bra på raffinerat socker men jag tål och älskar dadlar! Man kan göra så mycket gott med dem. De är super bra för hälsan och de tillfredsställer sockersuget. Dadlar ger ett bra skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller även många näringsämnen, inklusive 7 olika vitaminer och 10 mineraler, till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn.
Om du har tid kan du laga en rawfood snickerskaka och ha ett tag i frysen. Jag brukar göra en egen blandning av dessa tre, se recept här:
https://bara- enkakatill.se/raw-food-godiset-salty-caramel/
https://chosefri.wordpres- s.com/2015/11/05/raw-fars-dag-tarta/
https://mittkok.expressen.se/recept/ nyttig-snickerskaka/

Om du inte har så mycket tid, ork eller lust så kan du enkelt fixa fyllda dadlar på olika sätt. Det finns många varianter och grunden är bara att dela dadlarna, ta ut kärnan sedan fylla med något nötsmör som mandelsmör, tahini eller jordnötssmör (mina favoriter är de två förstnämnda). Därefter sätter bara fantasin stopp för möjligheterna. När jag senast gjorde detta så hade jag bara tahini hemma. Då toppar jag med kanel och flingsalt eller mörk choklad och flingsalt. Du kan även doppa dadlarna i yoghurt, smält mörk choklad, toppa med frystorkade hallon, nötter eller granola.
SUPERGOTT!

//Samira.

Scroll to Top