Boktipset oktober 2021

 Efter en härlig sommar är det dags för fler boktips. Inspirerad av jubileumsboken Dansare, konstnärer, älskare: Ballets Suédois 1920-1925 vill jag också nämna Isadora Duncans memoarer Mitt liv. Boken finns i nyutgåva (2019) hos förlaget Saga Egmont och den finns även som ljudbok. Förlagets eget referat av boken lyder:

“När Isadora Duncan tog av sig sina skor på dansgolvet startade hon en ”Duncan-feber” i Europa. Duncan var en pionjär inom dansen, och var en av de första att överge den klassiska baletten och låta rörelserna anpassas till kroppen. Hon var en förkämpe för kvinnors rättigheter och levde som hon lärde: fritt och ständigt på resande fot. Isadora hade förhållande med ett antal berömda män och blev en framgångsrik och älskad konstnär. 

Hennes liv blev färgstarkt, men tragiskt. Hennes två barn dog i en drunkningsolycka i Seine och hennes make, poeten Sergej Jesenin, begick självmord.
I Mitt liv berättar dansösen med egna ord om sitt liv, sin konst och sina kärlekar.
 I originalöversättning av Märta Lindqvist.
Isadora Duncan (1877–1927) var en amerikansk dansös som sägs ha uppfunnit den moderna dansen. Hon levde i USA, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien och Sovjetunionen och var en förebild för många genom sitt frigjorda liv.”

Nyutgåvan finns att köpa på Adlibris men finns också som ljudbok på www.bookbeat.se  eller www.nextory.se. Äldre utgåvor hittar man på nätet, t.ex. på Bokbörsen, www.bokborsen.se, men också hos Rönells Antikvariat på Birger Jarlsgatan 32 B.

Utställningen Anna Duncan: In the footsteps of Isadora år 1995.

Jag vill också nämna artikeln Anna Duncan: I Isadoras fotspår. Balettklubbens kunnige historiker, Peter Bohlin, berättar: 

“Till två utställningar som båda hette “Anna Duncan: I Isadoras fotspår/In the footsteps of Isadora” 1995 och 2010 utgav Dansmuseet fina, tvåspråkiga kataloger. När Kathleen Quinlan kommit i kontakt med Anna Duncan (som varit en av dansöserna i Isadoras första grupp med unga dansare) fick hon lära sig Isadoras repertoar. Kathleen gjorde därefter en storartad insats med att framföra Isadoras danser och att på alla sätt sprida information om och intresse för Isadora. Bland annat startade hon här i Sverige en egen uppvisningsgrupp med unga dansare som hon tränade i Duncans musikaliska stil.

Kathleen fick så småningom överta Anna Duncans arkiv, och ur denna unika samling finns i katalogerna ett generöst urval fotografier, konstverk och dokument, samt många intressanta artiklar. En av dem, av Kathleen, handlar om hennes möte med Anna.  Rekommenderas.”

Även dessa kataloger/skrifter hittar man på Bokbörsen, www.bokborsen.se, eller hos Rönnells Antikvariat på Birger Jarlsgatan 32 B.

Utställningen In the footsteps of Isadora år 2010.

Vidare hittar jag i min bokhylla Skandinavisk balett av Margareta Sjögren (1988) som var balettkritiker och kulturjournalist, och blir lyrisk av denna vackra bok som presenterar baletten i Sverige och våra grannländer under 1980- och 90-talet.

En danskompis till mig tipsade om den fina klassikern Balettskolan (1960, ICA-förlaget) skriven av Birgit Cullberg och Lilian Karina Vásárhelyi med foton av Anna Riwkin-Brick. Det är en detaljerad bok om grundträning i balett med vackra bilder på Gerd Andersson, Mariane Orlando m.fl. 
Se bild nedan.

Till sist vill jag flagga för Det ryska arvet skriven av Johanna Björnson, hovdansare och tidigare verksam premiärdansös vid Kungliga Operan, och hennes make Gordon Lahnborg, docent i kirurgi.

Pressreleasen lyder:

“Det ryska arvet är en spänningsroman med thrillerinslag. Intrigen kantas av både inre och yttre dramatik och läsaren tas med på en svindlade historia på de stora operahusen i Europa och i en kirurgs vardag.
Kirurgen Carl förälskar sig i ballerinan Irina och han blir indragen i en värld som är långt mycket mer dramatisk än hans egen. En kärlekshistoria som kantas av mord och förföljelse och utspelar sig i både Ryssland och Stockholm.
Gräv där du står är ett slitet uttryck men det passar mycket bra in på författarna till Det ryska arvet. Johanna Björnson är hovdansare och Gordon Lahnborg kirurg, precis som huvudrollsinnehavarna i deras första gemensamma bok. Det ger en tyngd och en äkthet till romanen som är svår att värja sig mot. I Det ryska arvet får vi en inblick i den mytomspunna balettvärlden liksom i dramatiken kring en kirurgs vardag.”

Boken utgör den första delen av en kommande trilogi och du finner den i bokhandeln eller hos Adlibris och Bokus. Den finns även som ljudbok på www.bookbeat.se 

Allt för nu.
Skön höst med god läsning önskar Anna.

Östermalmsteatern

Östermalmsteatern sett från nuvarande Skeppargatan/Kommendörsgatan med Östra Real i bakgrunden. Isadora Duncan gästspelade där år 1907.  Östra Real stod klart 1910 och Östermalmsteatern brann ned år 1913.  
Bild:  Stockholmskällan

Scroll to Top